torsdag 25 januari 2018

"Skitsmart"...typ


När man bor i ett hus på landet med enskilt avlopp finns det en del saker man bör ha koll på. När tanken till toan ska tömmas t ex. En liten app på en Raspberry Pi löser lätt problemet.

Vi har en tank på 3 kubik och den ska tömmas med jämna mellanrum, och helst innan den blir överfylld. Är man två i hushållet har man ju lite koll men under vissa perioder blir det ju fler personer och man tappar kollen på fyllnadsgraden.

Jag bestämde mig för att slänga ihop en liten app på en Raspberry PI som med en ultraljudssensor mäter avståndet till "skitytan" och utifrån detta beräknar vilken volym som gått åt i ett givet ögonblick. Utifrån detta kan jag beräkna hur många dagar det är kvar innan tanken är full och också om man ligger över eller under marginalerna.

Då tanken är i det närmaste en cylinder räcker det med att räkna på vinkelareor på en cirkel och jobba med procentenheter på denna istället för att hålla på med kompletta volymberäkningar.Resultaten av beräkningarna; senaste tömningsdatum, nästa tömningsdatum, % fyllnadsgrad och beräknat datum för när tanken blir full = marginalen, skickas till Zipatoboxen och görs enkelt tillgänglig på telefonen. Dessutom går det att lagra användningen per månad så att tömningarna av tanken kan planeras bättre. Najs, eller hur?

Nu är det bara att vänta in våren så att detta kan installeras med all kabeldragning i mark som ska till :)

1 kommentar:

  1. Ett riktigt skitinlägg, he he he
    Kul projekt och betydligt trevligare än att köra snoken i tanken.

    Mvh
    Pelle. K.

    SvaraRadera

Featured Post

Kräftskiva deluxe

Vi blev bjudna på kräftskiva hos en av våra grannar för någon vecka sedan, en årlig tradition som vi fick förmånen att vara med på i å...