tisdag 29 december 2015

Startrails & timelapse


Igår kväll var det riktigt kallt, -14 grader, men min 5D Mk II fick arbeta ändå. Under en timme stod den och sköt iväg 125 bilder á 30 sekunder för att skapa både en star-trail-bild och en timelapse. Sen dog batteriet.


125 bilder precis som bilden ovan med en ytterst liten förskjutning av stjärnhimlen varje gång skulle läsas in i datorn i LightRoom för att sedan läsas över som lager i Photoshop. Där la jag sedan samman alla lager till ett enda med inställningen att det ljusaste från varje bild skulle lysa igenom för att skapa själva star-trailen. Mycket minne går det åt för att läsa in 125 bilder á 21 MP.


För att göra en timelapse blev det istället att skapa en animering från alla lager där varje lager visas i tur och ordning i 0.2 sekunder och sedan spara detta som en rörlig GIF.


Resultatet av star-trailen. På den övre delen av bilden böjer stjärnorna av uppåt och på den nedre delen nedåt. Det är i själva verket norra och södra stjärnhimlen. I mitten, där det är rakt, löper förlängningen av ekvatorn.


Till sist själva timelapsen som också är sammansatt av 125 bilder. Ca 18 MB stor blev den i detta lilla format, bara 15% av orginalstorlek. Lite kul att se av skuggorna hur månen förflyttar sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Kräftskiva deluxe

Vi blev bjudna på kräftskiva hos en av våra grannar för någon vecka sedan, en årlig tradition som vi fick förmånen att vara med på i å...