onsdag 7 januari 2015

Nyårsraketer

Jag testade lite nya grepp istället för de vanliga traditionella metoderna hur man plåtar fyrverkerier när jag var nere i Göteborg över nyår.Jag var i Göteborg över nyårshelgen då Helene och jag var bjudna på nyårsfest hos bästa Lena, en mycket trevlig tillställning måste jag säga. Vi började med att gå ner till Operan och kolla på GP:s nyårsfyrverkeri vid 17-tiden.


Det var vansinnigt mycket folk och att ha med sig ett stativ var uteslutet med risk att få det omkullsparkat. Vill man ha riktigt snygga bilder på fyrverkerier i hela sin prakt bör man ha stativ och lägga sig på en 2-5 sekunders exponeringstid. Detta var nu helt omöjligt.Tar man för korta slutartider blir det ofta väldigt tråkigt och frysningen av bilden ger inte hela prakten. En del av effekten hinner inte blomma ut medan en del redan börjat falna.


Så jag testade en annan variant, jag satte slutartiden på ca 1/6 sekund, tillräckligt för att bildstabiliseringen skulle orka med, och zoomade in samtidigt som jag plåtade fyrverkeriernas detonationer.Det blev rätt sköna effekter, lite som exotiska blommor, med alla härliga ljuseffekter samtidigt som det blir en härlig mjukhet tack vare rörelseoskärpan i bilden.


Det lär nog inte vara sista gången jag tar såna här bilder.Festen då? Jo, den var hur trevlig som helst med god mat och dryck och många goa skratt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Kräftskiva deluxe

Vi blev bjudna på kräftskiva hos en av våra grannar för någon vecka sedan, en årlig tradition som vi fick förmånen att vara med på i å...