lördag 19 november 2011

Att ha råd med att bli president :s

CBS News 60 Minutes för en vecka sedan handlade om att hur amerikanska kongressledamöter kan handla aktier baserat på information de har fått reda på, eller själva påverkat, i sina kommitéer utan att bryta mot lagen. Väldigt underligt med tanke på att vanligt folk, dit räknas i detta sammanhang företagsledare och andra högdjur, hade fått dryga straff för insideraffärer i motsvarande situation.

Man tog upp ett antal exempel på hur kongressledamöter har t ex köpt aktier i företag dagar innan man röstat igenom förslag som fått aktiekurserna att stiga rejält.

Detta är egentligen inget unikt, detta förekommer överallt. Så fort man har makthavare tror de att de är förmer än alla andra. Sovjetiska politiker byggde Dachor och hade förmåner av västerländska mått och det fortsätter antagligen fortfarande trots att dom numera kallar sig ryssar. Kinesiska topp-politiker lär knappast dela folkets vedermödor. T o m vår egen clown Juholt har dragit en och annan rövare som bekant.

Att amerikanska politiker ska köra såna här grejer låter nästa logiskt. Hur i hela friden tror folk att de annars ska kunna ha råd att ställa upp i presidentvalskampanjer om de inte får möjlighet att samla på sig lite kapital först?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Villa Cavrois - ett unikt toppmodernt 30-tals hus

Ett av de absolut coolaste hus jag sett är Villa Cavrois, strax utanför Lille. Det byggdes på 1929-1932 och var avsett att  vara toppmo...