fredag 2 september 2011

Ska ungdomar uppmuntras att inte plugga?

Svenska skolan har under många år haft problem med fallande studieresultat, i snitt. Värre blev det när gymnasiet skärpte kraven på behörighet. Enligt GP finns det stadsdelar i Göteborg som har hela 41% obehöriga elever till gymnasiet.

För att råda bot på detta vidtas olika typer av åtgärder på olika håll, vissa bättre vissa sämre. Som exempel kan man nämna initiativet från Mölndal där man fixade en sommarskola till ca 50 st blivande nior för att de skulle kunna lägga grunden för sitt sista år i grundskolan. Som morot erbjuder man eleverna en iPad som man kan använda både under sommarskolan och senare i nionde klass.

Frågan kommer som ett brev på posten, med bakgrund av den "enorma långsiktighet" ungdomar i 14-års åldern har; hur många skulle kunna tänka sig att "sumpa" ett par betyg för att ha chansen att komma över en iPad utan kostnad bara genom att sitta av några timmar på sommaren? Alltför många tror jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Helenes födelsedag

Idag var det Helenes födelsedag. Vi körde ett sedvanligt strandbesök och framåt kvällen skaldjursfrossa följt av lite bubbel. Dagen ble...